مقايسه لينوكس و ويندوز

معرفی نرم افزارهای گنو/لینوکس

مقايسه لينوكس و ويندوز

نوشتهاز rahim.linux » شنبه فروردین 29, 94 8:18 pm

در اين مقاله به بررسي و مقايسه انواع، واسطه گرافيكي كاربر، واسطه متني، هزينه، دستيابي به سيستم عامل، اجراي برنامه از طريق سي دي، نرم افزار كاربردي، كسب نرم افزار كاربردي، نصب نرم افزار كاربردي، ويروس ها و جاسوس ها، كاربرها و رمز عبور، خطاي برنامه اي، محدوديت هاي نرم افزاري، ابزارهاي سخت افزاري پشتيباني شده، سخت افزاري كه OS بر روي آن عمل مي كند، دسته بندي، كابران متعدد، شبكه بندي، تقسيم بندي ديسك سخت، فايل هاي ذخيره شده روي ديسك سخت، سيستم فايل ها، درجه بندي فايل ها، فايل هاي مخفي، case، مودم، تهيه فايل آغازگر، برنامه راه انداز چاپگر، كمك، داده هاي كاربر، خاموش كردن، پرداخته ميشود.
انواع:

ويندوز و لينوكس انواع مختلفي دارند. تمامي انواع ويندوز را مايكروسافت توليد مي كند، اما توزيع متنوع لينوكس از سوي شركت هاي متعددي مانند Linspire، Red Hat، SuSE، Ubunta، Mandriva، Knoppix، Slackware و Lycoris صورت مي گيرد. ويندوز دو خط اصلي دارد كه مي توان آنها را Win9x كه شامل ويندوزهاي 95، 98، 98SE، Me و كلاس NT كه ويندوزهاي NT، 2000 و XP را در خود جاي داده است، اشاره كرد. ويندوز در واقع كار خود را با نسخه 3.x آغاز كرد و پس از چند سال ويندوز 95 را روانه بازار كرد.
انواع لينوكس به عنوان توزيع از آن ياد مي شود. تمامي توزيع هاي لينوكس كه در چارچوب زماني يكسان منتشر شده، از يك هسته اصلي(مهمترين بخش سيستم عامل) تبعيت مي كنند. تفاوت آنها در نرم افزارهاي اضافي ارائه شده، واسطه گرافيكي كاربر، فرايند نصب، قيمت، اسناد سازي و پشتيباني هاي فني است. ويندوز و لينوكس هر دو در desktop و ويرايش هاي سروري ظاهر مي شوند.
لينوكس مي تواند كارايي خود را بالا برد كه ويندوز نمي تواند. نسخه هاي هدفمند ويژه از لينوكس وجود دارد. به عنوان مثال NASLite نسخه اي از لينوكس است كه بااستفاده از يك فلاپي ديسك، رايانه قديمي را تبديل به يك فايل سرور مي كند. اين نسخه از لينوكس قادر به اتصال به شبكه، تقسيم فايل ها و عملكرد به عنوان يك وب سرور است.
واسطه گرافيكي كاربر:

ويندوز و لينوكس قادر هستند به ارائه واسطه گرافيكي كاربر و واسطه خط فرمان بپردازند. واسطه گرافيكي كاربر ويندوز از ويندوز 1/3 به ويندوز 95، ويندوز 2000 و ويندوز XP تغيير يافته است و انتظار مي رود در نسخه بعدي ويندوز كه جايگزين XP خواهد شد، دوباره تغيير كند.
لينوكس به طور نمونه به ارائه دو واسطه گرافيكي كاربر، KDE و Gnone مي پردازد. در توزيع هاي عمده لينوكس، ليندوز موجب شده واسطه كاربر شباهت بيشتري به ويندوز داشته باشد. همچنين XPde for Linux نيز در شباهت لينوكس به ويندوز نقش موثري دارد. واسطه گرافيكي كاربر در سيستم هاي لينوكس اختياري است و حال آن كه اين واسطه جزء جدايي ناپذيرOS در ويندور است. سرعت، كارايي و اطمينان در اجراي يك سرور به جاي لينوكس كه فاقد واسطه گرافيكي كاربر است، افزايش يافته است و اين در حالي است كه ديگر نسخه هاي سرور ويندوز قادر به انجام چنين عملي نيستند. در واقع واسطه گرافيكي كاربر در لينوكس، اجرا و كنترل از راه دور را براي يك رايانه لينوكس آسانتر و طبيعي تر از رايانه ويندوز جلوه مي دهد.
واسطه نماي متني:

اين واسطه به عنوان يك مفسر دستوري نيز شناخته شده است. كاربران وينداز برخي اوقات از آن به عنوان يك اعلان از سوي DOS نيز ياد مي كنند. كاربران لينوكس آن را به عنوان يك برنامه واسطه معرفي مي كنند. هر نوع از ويندوز به يك مفسر دستوري مجهز است، اما انواع مختلف ويندوز از مفسرهاي مختلفي نيز برخوردارند. به طور كلي، مفسرهاي دستوري ويندوز سري 9x شباهت زيادي به يكديگر دارند و نسخه هاي كلاس NT نيز مفسرهاي دستوري مشاهبي را در خود جاي داده اند. اما تفاوت هايي در بين اين دو دسته از ويندوز وجود دارد. لينوكس مانند ديگر نسخه هاي يونيكس، از مفسرهاي دستوري چندگانه پشتيباني مي كند، اما معمولاً از يك نوع كه به عنوانBASH شناخته مي شود، استفاده مي كند. از ديگر مفسرها مي توان از Korn shell، Bourne shell، ash و C shell ياد كرد.
هزينه:

براي يك desktop و يا كاربرد خانگي، مي توان گفت لينوكس خيلي ارزان و يا رايگان است در حالي است كه ويندوز گران است. در كاربرد سرور نيز لينوكس در مقايسه با ويندوز بسيار ارزان است. مايكروسافت اجازه مي دهد، يك كپي از ويندوز تنها براي يك رايانه استفاده شود. براي اولين بار در ويندوز XP، آنها با استفاده از نرم افزاري به اعمال اين قانون(در ابتدا فعال سازي توليد ويندوز و سپس ويندوز Genuine) مي پردازند. در مقايسه، تنها با يك بار خريد لينوكس، شما مي توانيد در هر چند رايانه با هيچ گونه هزينه اضافي از آن استفاده كنيد.
مي توان كتاب لينوكس و سيستم عامل كه شامل كتاب است را به رايگان تهيه كرد. همچنين مي توان لينوكس را به صورت رايگان از فروشندگان آن مشروط بر اين كه به يك ارتباط اينترنتي پر سرعت و يك CD burner مجهز باشيد، و يا از سايت www.linuxiso.org دانلود كرد.
دستيابي به سيستم عامل:

براي دستيابي به لينوكس بايد رايانه اي جديد را كه لينوكس از پيش بر روي آن نصب شده خريداري كرد. ليندوز كه در حال حاضر لينسپاير ناميده مي شود، ليست تمامي فروشندگاني كه رايانه هايي مجهز به ليندوز را به فروش مي رسانند، ارائه مي دهد. اگر شما خواستار نصب لينوكس هستيد، مي توانيد به خريد رايانه اي بدون سيستم عامل از Dell و يا Wal-Mart كه براي نصب انواع لينوكس كامل است، اقدام كنيد.
نصب ويندوز هميشه يكسان است و اين در حالي است كه توزيع هاي مختلف لينوكس برنامه هاي نصب خود را دارند كه حتي اين امر مي تواند در نسخه هاي مختلف توزيع يكسان، تغيير يابد.
اجراي برنامه از طريق سي دي:
يكي از كارهايي كه لينوكس مي تواند انجام دهد و ويندوز نمي تواند، اجرا شدن از روي سي دي است. براي اجرا، ويندوز بايد ابتدا بر روي ديسك سخت نصب شود. اگر نصب ويندوز در مقطعي قطع شود، نمي توان رايانه را راه اندازي كرد. برنامه اي رايگان با نام BartPE وجود دارد كه مي تواند برخي از برنامه هاي ويندوز را از طريق سي دي bootable اجرا كرد.
به طور عادي، لينوكس نيز از طريق يك ديسك سخت اجرا مي شود، اما تعداد خيلي كمي از نسخه هاي لينوكس هستند كه بدون نصب شدن بر روي ديسك سخت، كاملاً از طريق سي دي اجرا مي شوند.
در نسخه هاي لينوكس مبني بر سي دي، كاربرد از ديسك سخت متفاوت است. برخي از آنها مانند ليندوز، هيچ چيزي را بر روي ديسك سخت حك نمي كنند و تجربه لينوكس را به راحتترين و امنترين نحو امكان مي سازند.
نرم افزار كاربردي:
در مقايسه لينوكس و ويندوز مي توان گفت، نرم افزارهاي كاربردي بيشتري براي ويندوز موجود است.
كسب نرم افزار كاربردي:
اگر به خريد يك كپي از ويندوز بر روي CD-ROM اقدام كنيد، نمي توانيد به نرم افزارهاي كاربردي آن دسترسي پيدا كنيد. اما اگر به خريد يك يا چند كپي از لينوكس بپردازيد، مي توانيد نرم افزارهاي كاربردي آن را به صورت رايگان دريافت كنيد. رايانه اي جديد به همراه ويندوزي كه از پيش بر روي آن نصب شده نيازمند به نرم افزارهاي كاربردي دارد. هر توزيع لينوكس با انواع متعددي ارائه مي شود. هر چه نسخه گرانتر باشد، نرم افزارهاي بيشتري نيز خواهد داشت.
نصب نرم افزارهاي كاربردي:
نصب كاربردها تحت ويندوز در حالي كه استاندارد نشده اند، معمولاً همسان است. نصب نرم افزار تحت لينوكس در هر توزيع متغاير است و به راحتي، سادگي و آشكاري ويندوز نمي باشد. ليندوز به كاربران اجازه مي دهد به نصب نرم افزارها در شرايطي شبيه به بهنگام كردن ويندوز بپردازند. در لينوكس كاربردها پس از دانلود شدن، به طور خودكار نصب مي شوند كه اين سرويس دهي به صورت رايگان صورت نمي پذيرد.
ويروس ها و جاسوس ها:

انواع مختلفي از برنامه هاي نرم افزاري بد انديش وجود دارد كه معمولترين آنها به عنوان ويروس و جاسوس ناميده مي شوند. جاسوس در ويندوز به مشكلي بزرگ تبديل شد در حالي كه مايكروسافت به خريد يك شركت نرم افزاري ضد جاسوس اقدام كرد و توليدات خود را با عنوان برنامه ضد جاسوس مايكروسافت در سال 2005 روانه بازار كرد. بخش عظيمي از اين نرم افزارهاي مخرب در ويندوز عمل مي كنند.
كاربران و اسم رمز:

لينوكس و ويندوز 2000/XP هر دو نيازمند نام كاربر و اسم رمز و زمان ره اندازي هستند. ويندوزهاي XP و 2000 و لينوكس از نمونه هاي متعدد و يا طبقه هاي مختلفي از كاربران حمايت مي كنند. لينوكس و ويندوز مي توانند كاربران را به گروه هاي مختلف دسته بندي كنند و مزايا را براي يك گروه نسبت به يك كاربر ارائه مي دهند. اما فايل ها در لينوكس تنها متعلق به يك كاربر و يا گروه، معين شده است.
خطاهاي برنامه اي:
تمامي نرم افزارها خطاهاي برنامه هاي دارند و خواهند داشت. لينوكس در داشتن خطاهاي نرم افزاري كمتر در مقايسه با ويندوز شهرت دارد. تفاوت در اسلوب شناسي ها توسعه اي OSمي تواند به توضيح اين كه چرا لينوكس از ثبات بيشتري برخوردار است بپردازد. ويندوز از سوي برنامه نويساني طراحي مي شود كه اشتباهات آنها به دليل اين كه مايكروسافت به انتشار كدهاي اصلي خود براي ويندوزنمي پردازد، مخفي مي ماند. در مقايسه لينوكس از سوي هزاران برنامه نويس در سراسر جهان طراحي مي شود. آنها به انتشار كد منبع براي سيستم عامل مي پردازند و هر برنامه نويس علاقمند مي تواند به بررسي آنها اقدام كند.
محدوديت هاي نرم افزاري:

برنامه اي كه از سوي لينوكس نوشته شده نمي تواند تحت ويندوز عمل كند و بالعكس. اين امر يك قانون است، اما مي توان گفت كه چندين استثنا نيز وجود دارد. اين استثناها نصب يك سيستم عامل را بر روي ديگري فراهم مي سازد. به عنوان مثال، در رايانه اي كه با لينوكس اجرا مي شود مي توان به نصب كپي از ويندوز پرداخت. در ويندوز OS كه تحت لينوكس اجرا مي شود نيز مي توان به نصب تمامي برنامه هاي ويندوز اقدام كرد. در آن واحد يك رايانه مي تواند با دو سيستم عامل اجرا شود.
ابزارهاي سخت افزاري پشتيباني شده:
در مقايسه ابزارهاي سخت افزاري پشتيباني شده مي توان گفت، سخت افزار بيشتري در استفاده از ويندوز كار مي كند و اين به دليل اين است كه فروشندگان سخت افزاري راه اندازهاي بيشتري براي ويندوز مي نويسند كه اين امر در لينوكس صدق نمي كند. هنگامي كه ويندوز XP به بازار ارائه مي شود، بسياري از دستگاه هاي جانبي موجود فعاليت نخواهد كرد، زيرا XP به راه اندازهاي جديد نياز دارد و فروشندگان انگيزه كمي براي نوشتن راه انداز براي سخت افزارهاي قديمي دارند.
سخت افزاري كه OS بر روي آن عمل مي كند:
لينوكس در بسياري از پايگاه هاي سخت افزاري قابل اجرا است كه اين امر در ويندوز امكان پذير نيست. به عنوان مثال، ويندوز NT تا هنگامي كه مايكروسافت ذهن خود را تغيير نداده باشد، در MIPS CPU قابل اجرا است.اما براي لينوكس كسي وجود ندارد تا ذهن خود را تغيير دهد. لينوكس در دامنه وسيعي از رايانه ها اجرا مي شود. به دليل تواناييش در اجرا شدن بدون واسطه گرافيكي كاربر، از سخت افزار كمتري در مقايسه با ويندوز نياز دارد. لينوكس مي تواند در رايانه هاي شخصي بسيار قديمي نيز اجرا شود.
كاربران متعدد:

لينوكس سيستم چند كاربري است كه ويندوز اين گونه نمي باشد. ويندوز طوري طراحي شده كه در يك زمان يك كاربر مي تواند از آن استفاده كند. ديتابيس هايي كه تحت ويندوز اجرا مي شوند، موجب مي شوند چند كاربر همزمان به آن دسترسي داشته باشند، اما سيستم عامل تنها براي سر و كار داشتن با يك نفر ساخته شده است. لينوكس مانند ديگر گونه هاي يونيكس براي سر و كار داشتن با چندين كاربر همزمان طراحي شده است.
شبكه بندي:

هر دو سيستم مي توانند تي سي پي و يا آي پي را اجرا كنند. لينوكس مي تواند شبكه بندي ويندوز را انجام دهد كه اين بدين معني است كه لينوكس مي تواند در شبكه ويندوز رايانه ها ظاهر شود و در فايل ها و چاپگرها سهيم شود. لينوكس مي تواند بر روي شبكه بندي ويندوز شركت كنند كه اين مسئله براي ويندوز نيز صادق است.
تقسيم بندي ديسك سخت:
ويندوز بايد از سوي يك تقسيم بندي ابتدايي بوت شود. اما لينوكس مي تواند يا از طريق يك تقسيم بندي اوليه و يا از طريق تقسيم بندي استدلالي قرار گرفته در يك تقسيم بندي توسعه يافته بوت شود. ويندوز بايد از سوي اولين سخت افزار بوت شود و لينوكس مي تواند از سوي هر نوع ديسك سخت در رايانه به اين امر اقدام كند.
فايل هاي ذخيره شده بر روي ديسك سخت:
ويندوز براي اين گونه فايل ها از فايل مخفي استفاده مي كند كه اين فايل ها مانند OS در تقسيم بندي يكسان قرار مي گيرد. لينوكس از تقسيم بندي اختصاصي براي فايل هاي ذخيره شده در ديسك سخت استفاده مي كند.
سيستم فايل ها:

ويندوز در سيستم فايل ها از FAT12، FAT16، FAT32 و يا NTFS استفاده مي كند كه بهترين انتخاب است.سيستم هاي فايلي FAT قديمي تر هستند. لينوكس نيز سيستم هاي فايلي مخصوص به خود دارد. سيستم ديفالت كه براي لينوكس استفاده مي شود ext2 است كه هم اكنون به ext3 تغيير يافته است.
درجه بندي فايل ها:

ويندوز و لينوكس از راه كاري متفاوت در درجه بندي فايل هاي خود استفاده مي كنند. ويندوز از درجه بندي فايل ها بر مبناي حجم استفاده مي كند، لينوكس طرحي يكپارچه را به كار مي بندد. ويندوز براي نشان دادن ابزارها و تقسيم بندي هاي سخت افزاري متفاوت از حروف الفبا استفاده مي كند. تحت ويندوز شما بايد از حجم يك فايل براي انتخاب آن مطلع باشيد. در لينوكس تمامي دايركتوري ها به دايركتوري اصلي ضميمه شده است. در لينوكس استانداردي در اين كه كدام دايركتوري هاي فرعي براي كدام ابزار استفاده مي شود، وجود ندارد و اين در حالي است كه ديسك A هميشه براي فلاپي درايو استفاده مي شود و ديسك سي بخشي از تقسيسم بندي بوت شده است.
فايل هاي مخفي:
هر دو سيستم از فايل مخفي، فايل هايي كه كاربر در هنگام ليست كردن در يك دايركتوري آنها را نمي بيند، برخوردار هستند.
Case:

Case با دستورات همانگونه كه با اسامي فايل ها يكسان است. هنگامي كه به دستوري در يك DOS وارد مي شويم dir با DIR يكسان است، اما در لينوكس dir دستوري متفاوت با DIR مي باشد.
راه انداز چاپگر:
اجراي چاپگر بر روي يك رايانه خيلي قديمي و يا نسخه جديد ويندوز ممكن است عمل كند و يا عمل نكند. اما اين در مقايسه با لينوكس كه از چاپگرهاي خود حمايت نمي كند، شرايطي بهتر است.
داده هاي كاربر:

برنامه هاي ويندوز موجب مي شود اطلاعات كاربران را در هر كجا ذخيره كنند. اين امر هارد را براي پشتيباني از فايل هاي داده هاي كاربر غير ممكن مي سازد. لينوكس تمامي داده هاي كاربر را در دايركتوري ذخيره مي كند كه شرايط را براي جابجايي از يك رايانه قديمي به يك رايانه جديد آسانتر مي سازد.
خاموش كردن:

در هر دو سيستم بايد دستور داده شود تا عمل خاموش شدن انجام گيرد. خاموش كردن ويندوز از سوي بخش استارت و با انتخاب شات داون صورت مي گيرد. لينوكس نيز مي تواند با دستور شات داون خاموش شود. دستور شات داون مي تواند با خاموش كردن فوري سيستم همراه باشد و يا رايانه را در زماني داده شده در آينده خاموش كند.
انتخاب لينوكس به جاي ويندوز:
پيش بيني ها از آينده روشن لينوكس خبر مي دهند. دليل اين امر، رايگان بودن، بيشتر شدن كاربرد آن، استفاده از Open Office به عنوان يك توليد شگفت آور، شباهت زياد آن به واسطه گرافيكي كاربر، كيفيت بالا و مقاومت آن در برابر هزاران ويروس و كرم ويندوز نام برده شده است.


منبع: brentineslamabad.blogfa.com
rahim.linux

 
نوشته: 6
پیوستن: آدینه فروردین 21, 94 5:33 pm
Given: 0 thanks
Received: 0 thanks

Re: مقايسه لينوكس و ويندوز

نوشتهاز batsat » شنبه مرداد 29, 01 9:40 am

batsat

 
نوشته: 19
پیوستن: دو شنبه مرداد 24, 01 5:11 pm
Given: 0 thanks
Received: 0 thanks


برگشت به نرم افزار

اکنون هست

;کسانی که اکنون در این تالار هستند: کاربری نام ننوشته است کاربر و 7 میهمان

cron